Ingrediënten:
1 hele kip van ongeveer 1,8kg (schoongemaakt, dus zonder ingewanden)
1 blikje bier
2 takjes verse rozemarijn fijn gesneden
1 teentje knoflook geperst
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gemalen chili flakes
sap van 1citroen
Extra vergine olijfolie
Ingrediënten kruidenmengsel:
1 theelepel grof zeezout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gedroogde tijm
1 takje verse rozemarijn fijn gesneden
1/2 theelepel geraspte citroenschil
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
Overige benodigdheden:
Een BBQ
Braadslede
Knoflookpers
Rasp
Vleesthermometer
Kooktouw
Bereiding:
Meng de ingrediënten van het kruidenmengsel in een kom
Bestrijk de kip aan alle kanten met olijfolie en kruidenmengsel (ook de binnenkant)
Open het blikje bier en drink de helft op
Doe de rozemarijn, knoflook, tijm, chiliflakes en citroensap in het blikje en maak met een scherp voorwerp 2 extra gaatjes in het blik
Verwarm de BBQ op ongeveer 200 graden
Plaats het bierblikje in de braadslede en plaats de kip over het blikje heen, zodat de poten de braadslede raken. Buig de toppen van de vleugels achter de rug en bind vast meteen stukje kooktouw.
Zet ongeveer 1,5 tot 2 uur in de afgesloten BBQ van 200graden
De kip is gaar, wanneer het in het dikke dijbeen 75 graden is (niet op het bot). Haal de braadslede met kip uit de BBQ en laat 10 minuten afkoelen voordat je het blik uit de kip haalt (blik is heel heet!)
Snijd de poten, vleugels en filets van de kip
Kip op blik: