Maki sushi zijn de door zeewierbladen omwikkelde sushirollen
Ingredienten:
1 pak Sushi rijst
5 Sushi bladeren (Nori)
Halve komkommer
100gr rauwe zalmfilet zonder vel
Surimi
Rijstazijn
3 eetlepels mayonaise
Wasabi
Sesamzaadjes
Kikoman sojasaus (niet op de foto)
Benodigdheden:
Kleine pan
Sushimatje
Over de ingrediënten: De ingrediënten kun je gewoon halen bij de grotere supermarkten. Ik heb het meeste nu bij de AH gekocht. Er bestaan ook starterpakketten waar een matje inzit. De rijst van het merk Saitaku (bij de AH) is het makkelijkst te koken. Andere sushi-rijstmerken moeten misschien eerst gewassen worden en wellen. Sushi-rijst is een ronde rijstsoort, gebruik daarom niet een andere soort. Een pak rijst van 500 gram is genoeg voor 10 Maki sushi rollen. De bereiding hier is voor 5 rollen.
Bereiding:
Kook 250 gram rijst volgens de instructie op het rijstpak (volg nauwkeurig de instructies!), Schep 2 eetlepels rijstazijn door de rijst en laat de rijst afkoelen in een schaal onder het matje.
Schil de ondertussen de komkommer met een dunschiller, snijd de komkommer doormidden, haal de zaadlijsten er met een lepel uit en snijd in smalle reepjes.
Snijdt ook de zalm en Surimi in smalle reepjes
Schep 3 eetlepels mayonaise, ongeveer 1,5 cm wasabi en een eetlepel sesamzaad in een schaaltje en roer dit goed tot een sausje.
Pak een zeewierblad (Nori) en leg op het matje. Leg reepjes zalm (of surimi, afhankelijk wat voor rol je maakt) op de nori onderaan over de gehele breedte. Leg ook reepjes komkommer erbij en smeer de mayo/wasabi/sesamsaus eroverheen
Vul een schaaltje met koud water, maak je vingers nat en pak wat van de plakkerige rijst en verdeel het over het nori-blad (niet te dik). Laat aan de bovenkant een centimeter vrij.
Rol het Nori-blad nu zo strak mogelijk op. Dit is het lastige gedeelte van de Maki.
Rol de mat nu strak om de Maki heen en knijp in de rol
Nu kun je de Maki sushi snijden. Zorg voor een schoon, scherp en nat mes. Snijd eerst de zijkanten eraf. Vervolgens de rol doormidden en in schijven van ongeveer 1 cm.
Giet kikoman sojasaus in een bakje en pak ook wat wasabi als smaakmakers.
Itadakimasu (Eet smakelijk)
Zo maak ik mijn sushi ook, groot succes hier!