Rendang

Al lange tijd wilde ik Rendang maken en al heel veel geproefd en veel recepten gelezen

Dit is mijn versie. Ik heb geprobeerd om zo veel als mogelijk verse kruiden te gebruiken in plaats van de gedroogde variant. Je moet wel even naar de toko om alles te vinden. Veel is ook diepgevroren (sereh en blaadjes)

image

Ingrediënten boemboe (kruidenpasta):
2 theelepels korianderzaad
2 theelepels komijnzaad
5 kruidnagels
1 eetlepel gedroogde geraspte kokos
3 gedroogde lomboks (of meer als je pittiger wilt)
4 cm verse laos (galangal)
6 cm verse gember
6 tenen knoflook
4 sjalotjes
6 cm verse kurkuma (koenjit)
6 kemirienoten
1 eetlepel trassi
1 nootmuskaat (geraspt of gemalen)
Zonnebloemolie
Zout

Overige ingrediënten:
1 kg runder riblappen
3 stengels citroengras (sereh)
5 verse salambladen (daun salam)
7 verse kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet)
2 kaneelstokjes
3 steranijs
1 eetlepel rietsuiker
600ml ongezoete kokosmelk

Overige benodigdheden:
Vijzel
Rasp
Keukenmachine
Schaaltjes
Latex handschoenen

Bereiding:
Rooster het korianderzaad, komijnzaad, de kruidnagels en de geraspte kokos ongeveer een minuut in een droge hete koekenpan. regelmatig roeren tijdens het roosteren. Doe het mengsel vervolgens in een schaaltje en laat afkoelen.

image image image image

Doe het mengsel in een vijzel en verpulver tot een poeder.

image image

Doe de gedroogde lomboks in een schaaltje met heet water om te weken.

image

Schil de verse laos en gember en snijd in stukken (pas op de laos is best stug)

image image image

Maak de knoflook en sjalotjes schoon en snijd in stukken

image image image image

Doe latex handschoenen aan en schil en snijd de koenjit (kurkuma). De oranje kleur kun je niet van je handen wassen!

image image

Houd de handschoenen even aan en haal de lomboks uit het water, droog ze op een keukenrol en snijd in kleine stukjes

image

Snijd de kimirienoten in kleine stukjes

image image

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2cm

image

Doe alle boemboe-ingrediënten in de keukenmachine samen met wat zonnebloemolie en wat zout en meng pulserend tot een grove massa.

image image image image

Doe het gesneden vlees in een grote kom en masseer met je handen de boemboe in het vlees

image image image image

Doe wat zonnebloemolie in een (braad-)pan en braadt het vlees/boemboe-mensel ongeveer 5 minuten aan.

image image image

Haal de buitenste schil van het citroengras (sereh), snijdt de onderkant eraf en ongeveer 10 cm van de bovenkant, zodat alleen het wittige gedeelte overblijft. Kneus dit door er met je mes erop te leggen en met je vuist erop te slaan

image image image image

Wanneer je verder gaat garen in de braadpan, doe dan alle overige ingrediënten erbij, schep anders het vlees over in de slowcooker en voeg daar de overige ingrediënten bij

image image image image

Laat nu minstens 10 uur garen op lage temperatuur
Proef het (voeg eventueel nog zout naar smaak toe) en laat nog wat langer garen…..

Selamat makan!

image

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *