Tamme Eend met romige portsaus

In september 2013 maakt ik voor het eerst eend, omdat neef Gert uit Zuid-Frankrijk een hele mooie eendenborst had meegenomen. Sindsdien is eend tocht wel mijn favoriete gerecht geworden. 1 Mooie eendenborst is goed voor 2 personen. De ingrediënten voor de portsaus zijn voor ongeveer 4 personen. Je kunt de saus gewoon invriezen.

Foto 25-10-14 16 36 45

Ingrediënten:

1 mooie tamme eendenborst (op kamertemperatuur)
400 ml Port
6 takjes verse tijm
200 ml Wildfond
4 tl zwarte peperkorrels
250 ml slagroom

 

Bereiding romige portsaus:

Kook de port in een steelpan op hoog vuur voor de helft in

Foto 25-10-14 17 07 07 2014-10-25 17.06.26

Voeg de fond toe en breng aan de kook
Voeg de tijm en peperkorrels toe en laat nog 15 minuten inkoken.
Voeg de slagroom toe en laat nog 5 minuten inkoken.

2014-04-12 19.58.19 Foto 25-10-14 17 38 55

Zeef de saus en warm weer op in een pan wanneer de eend klaar is.

2014-05-06 14.29.06 2014-05-06 14.29.01

Bereiding tamme eendenborst:

Maak met een scherp mes een ruitjespatroon in het vet en peper en zout beide kanten

2014-10-25 18.00.20 2014-10-25 18.01.25

Verhit een koekenpan en bak de eend 5 minuten op het vet op laag vuur.

Giet het vet af en bak de eend nog 1 minuut op hoog vuur zodat het vet goudbruin en knapperig wordt. Keer de eend en bak op middelvuur totdat de kerntemperatuur ongeveer 60 graden is. De eend is dan warm en mooi rosé.

Foto 25-10-14 18 28 12 Foto 25-10-14 18 44 14

Laat de eend 5 minuten rusten en doorgaren in aluminiumfolie

Foto 25-10-14 18 44 55 Foto 25-10-14 18 45 14

Foto 25-10-14 18 53 44

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *