Texas Style Applepie

Op veler verzoek heb ik ook hier de beschrijving en foto’s toegevoegd in de sweetman.nl-style

2014-12-13 13.48.57

Ingrediënten:

Deeg
450 gr bloem
250 gr koude boter
2 tl suiker
2 tl azijn
100 ml ijskoud water
mespuntje zout

Topping
120 gr geroosterde pecannoten (2x 5 minuten op 175 graden)
75 gr suiker
40 gr bruine basterdsuiker
1 tl kaneelpoeder
50 gr bloem
50 gr boter
mespuntje zout

Appelvulling
6 stevige appels (bv Goudrenetten)
100 gr boter
2 el kaneelpoeder
200 gr suiker
80 ml Whiskey
100 gr crème fraîche

Overige
1 losgeklopt ei
Kwastje
Ovenvaste aardewerken schaal of taartpan
Bakpapier
Vershoudfolie

Het deeg kun je ook een dag ervoor maken, maar doe het zeker een uur van te voren, zodat het kan rusten in de koelkast

Voorbereiding deeg en pecannoten:
Meng het bloem, koude boter, suiker, water, azijn en een beetje zout tot een deeg. Snijd eerst de boter door het deeg en kneed vervolgens met je handen. Verpak in huishoudfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast

2014-12-17 21.53.41  2014-12-24 22.48.37 2015-01-11 11.43.34

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rooster de pecannoten 10 minuten in een. Draai de noten na 5 minuten voor een evenwichtige roostering. Haal ze na het roosteren direct van de bakplaat en doe ze in een schaaltje (de geur van geroosterde pecannoten is heerlijk)

2014-12-13 14.49.29 2014-12-13 15.00.55

Bereiding van de topping:
Meng de ingrediënten (behalve de pecannoten) eerst door een mes door de boter te halen en vervolgens met je handen te kneden tot kruimige  balletjes. Voeg dan de geroosterde pecannoten toe en snijd met een mes in grove stukken. Meng nog heel even met je handen

2014-12-13 14.30.13 2014-12-28 16.16.12

Bereiding van de appelvulling:
Meng de suiker en de kaneel

2014-12-28 16.20.06

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes

2014-12-18 20.17.33

Doe een beetje van het suiker-kaneel-mengsel op de appels en meng, zodat er een klein laagje op de appels komt. Smelt de boter in een pan en doe de appels erbij

2014-12-13 17.15.11 2014-12-13 17.17.15

Doe de rest van het suiker-kaneel mengsel bij de appels en roer goed. Laat ongeveer 5 minuten doorkoken en karameliseren.
Schep vervolgens de appels uit de pan in een kom en probeer zoveel mogelijk vocht in de pan achter te houden

2014-12-18 20.38.41 2014-12-18 20.40.31 2014-12-18 20.43.07

Voeg de crème fraîche en de Whiskey toe aan het vocht in de pan en laat 5-10 minuten inkoken

2014-12-18 20.45.26 2014-12-18 20.45.57

Schep het mengsel op de appels, roer voorzichtig door en laat wat afkoelen

Bereiding van de taart:
Verwarm de oven voor op 180 graden

Rol het deeg uit, beboter de taartpan, bekleed de taartpan met het deeg en prik/snijd wat gaatjes in de bodem

2014-12-18 20.47.05

Stort de appelvulling op het deeg en verdeel vervolgens de topping over de appelvulling. Smeer met een kwastje de overgebleven zichtbare deegrand dun in met het losgeklopte ei

2014-12-18 20.50.00 2014-12-18 20.54.01

Bak in de oven in 50 minuten af, tot de vulling begint te koken en de topping mooi bruin is (wanneer de pecannoten te donker worden de taart onder het bakken afdekken met alu-folie)

Eet de taart warm of op kamertemperatuur
(niet in de koelkast bewaren)

2014-12-18 21.58.34 2014-12-18 21.59.11

Of je kijkt hoe Rudolph het doet:
http://www.24kitchen.nl/recepten/texas-style-applepie

2014-12-19 09.05.11 - kopie

4 comments for “Texas Style Applepie

  1. Alexander
    19 december 2014 at 12:36

    Heerlijke taart.
    De combinatie van noten, appels en caramel is heel goed.

  2. Pirmin
    20 december 2014 at 16:25

    Heerlijk taartje die Texas chainsaw applepie.

    Ik wacht met smart op de volgende

  3. Mina
    22 december 2014 at 11:52

    In one word: delicious! Zeker een recept wat ik ga proberen!

  4. Marielle
    14 maart 2015 at 21:21

    Vanmiddag weer mogen proeven, hij was weer goddelijk,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *