
De basis voor dit stoofvlees komt uit de klassieke Vlaamse keuken.
Ik heb naar eigen inzicht kruiden en specerijen toegevoegd, waarvan ik denk dat het Stoofvlees net even meer bijzonder van smaak wordt.
Dit is een gerecht wat je wel moet plannen.
Als bij het avondeten stoofvlees geserveerd gaat worden, moet je in de ochtend al beginnen.
Ingrediënten:
- 1 kilo riblappen
- 2 eetlepels Appelstroop
- Flesje lekker stevig bier (bv Dubbel of Trippel)
- 2 plakken Ontbijtkoek
- 2 blaadjes Laurier
- 2 Kruidnagels
- 2 eetlepels Bloem
- 2 Uien
- 2 teentjes Knoflook
- 2 eetlepels Dijon Mosterd
- 3 takjes Tijm
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 1 theelepel gemalen gemberwortel (Djahe)
- 1 theelepel gemalen Nootmuskaat
- 2 eetlepels Olijfolie
- Peper & Zout
Bereiding:
Snijd de uien en knoflook grof
Snijd de riblap in middelgrote vierkante stukken.
Prik de kruidnagel in de laurierbladen, anders zijn ze straks zoek.
Schil en snijd de ui in stukken Schil en snijd de knoflook in stukjes Snijd de riblap in stukken Mooie vierkante stukken Prik de kruidnagels door de laurierbladen
Bak de ui en knoflook even in een koekenpan met een beetje olijfolie totdat ze glazig worden, haal uit de pan en bewaar op een bord.
Beetje olijfolie warmen Ui en knflook aanbakken op laag vuur totdat de ui glazig wordt Haal uit de pan en doe even op een bord
Kneed de bloem door de riblappen tot ze een klein laag je krijgen (misschien moet je wat meer bloem toevoegen, afhankelijk hoe groot je de riblap hebt gesneden).
Pak de koekenpan waar je net de ui in gebakken hebt, voeg nog een beetje olijfolie toe. Bak de stukken riblap op middelhoog vuur, totdat de buitenkant begint te kleuren.
Voeg de bloem bij de riblappen Meng goed Bak de riblappen aan in een beetje olijfolie Totdat de buitenkant een beetje begint te kleuren
Voeg peper & zout en de kruiden toe en bak nog even door tot een bruine buitenkant.
Schep nu het vlees uit de pan.
Laat het vleesaanbaksel in de pan want dat is gouden smaak!
Kruiden toevoegen Doorbakken tot mooie bruine buitenkant Laat het aanbaksels van het vlees in de pan
Doe het bier in de pan bij het vleesaanbaksel, doe ook de appelstroop erbij. Breng aan de kook en roer goed, totdat de appelstroop is opgelost.
Laat nog 2 minuten doorkoken.
Voeg het bier bij het aanbksel in de pan Doe de appelstroop erbij Breng aan de kook en roer het aanbaksel en appelstroop goed door het bier Kook nog even door
Doe het vlees, uien en gekookte bier in een Stoofpan, Crockpot of wat je gaat gebruiken om straks langzaam te laten garen.
Roer goed door en voeg de takjes tijm en laurierbladen met kruidnagel toe.
Roer weer voorzichtig door elkaar.
Doe het vlees, uien en gekookte bier in de Crockpot of pan Roer goed door Voeg de tijm en laurierblad met kruidnagel toe en roer weer goed
Smeer een mooie laag mosterd op de ontbijtkoek en leg voorzichtig ondersteboven op het vlees.
Smeer de mosterd dik op de ontbijtkoek En leg voorzichtig… bovenop het vlees
Zet de pan eerst een halfuur op middel/laag vuur en vervolgens een paar uur op laag vuur (kan wel 3 tot 5 uur zijn, of zelfs langer). Of met een Crockpot een halfuurtje op high en vervolgens op low.
Zet de Crockpot eerst een halfuur op hoog… en later een paar uur op laag
Prik in het vlees of proef na een paar uur om te checken of het vlees al mals is geworden. Voeg ook peper en zout toe naar smaak. Doe dit steeds beetje-bij-beetje vooral voorzichtig met het zout. En vervolgens weer proeven of het vlees zout genoeg is.
Verwijder de tijm en laurierbladen met kruidnagels als het vlees gaar is.
Regelmatig proeven of vlees al mals is verwijder de tijm, laurierbladen en kruidnagel
Lekker met dikke friet! Eet smakelijk!
Eet smakelijk!
Dit ziet er weer heel fantastisch uit!
Weer een toprecept Louis!