Ingrediënten (4 personen):
500 gram Scheermessen
1 citroen
3 cm verse gember
2 tenen knoflook
5 takjes platte peterselie
1 rode peper
2 bosuitjes
5 eetlepels olijfolie
Peper en zout
Ovenschaal
Bereiding:
Leg de scheermessen een halfuurtje in een pan met koud water met een beetje peper en zout. De scheermessen zullen eventueel aanwezig zand uitspugen door de peper. Het is belangrijk, dat je alleen levende scheermessen gebruikt (de hier gebruikte hadden al een dagje uit hun verpakking in de koelkast gelegen en waren wat aan het uitdrogen, daarom stonden ze open. Ze leefden nog wel)
Snijd de knoflook, bosuitjes en peterselie fijn
Snijd ook de rode peper fijn (verwijder de zaadjes en zaadlijsten als je het gerecht wat minder scherp wilt maken
Schil het stukje verse gember en snijd fijn
Rasp de schil van de citroen (alleen het gele laagje, want het witte smaakt bitter) en pers de citroen uit
Meng alles in een kom met de olijfolie, peper en zout
Haal de scheermessen uit het water en laat goed uitlekken.
Leg ze naast elkaar in de ovenschaal (niet op elkaar) en schep het mengsel er overheen
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de schelpen in 10 minuten gaar tot ze helemaal open staan (na 5 minuten even omscheppen, zodat de dressing ook in de scheermessen komt).
Schep bij het opdienen de in de ovenschaal achtergebleven dressing over de scheermessen. Lekker met veldsla, cherry-tomaatjes eetbare bloemen en shiso.
Geïnspireerd door www.harryindekeuken.nl